motorsport-tema3.jpg motorsport-mobile-3.jpg

DAKAR 2018
A Peugeot Total csapat harmadik sorozatos győzelme

WRC - Rali

satellite.png

1968-ban a CITROËN és a TOTAL aláírt egy mérnöki és kereskedelmi partnerségi egyezményt, amelyet azonnal alkalmaztak a versenyzésben is. A két márka sorsa innentől kezdve nem vált el egymástól a motorsportok terén.

A motor teljesítményének javítása érdekében a súrlódás csökkentésére szánt új kenőanyagok kifejlesztésétől a minden esemény után elvégzett elemzésekig és az üzemanyag-fogyasztás optimalizálásáig a CITROËN és a TOTAL mérnökei és tudósai az elmúlt 45 év során együtt néztek szembe a műszaki kihívásokkal, és együtt győzték le azokat.

Ennek a csapatmunkának az eredményeként született meg a motorsport néhány legnagyobb legendája. A WRC Rali világbajnokságban 2003 óta elért sikerek nagyszerű példái ennek. A csapat megbirkózott a Xsara, a C4 és most a DS3 műszaki kihívásaival, valamint a kalandban emberi tényezőként felbukkant a rendkívüli pilóta, Sébastien Loeb.

Az elzászi születésű raliversenyző páratlan múlttal rendelkezik: sorban 9 bajnoki címet és 78 WRC győzelmet szerzett (a 2013-es argentin versennyel bezárólag), ezzel hozzásegítve a Citroënt a gyártók világbajnoki címének megszerzéséhez.

Mi fog történni 2016-ban?

A Citroën Racing a következő szezonban is marad a WRC-ben. A csapat úgy döntött, hogy 2016-ot a az új WRC modell fejlesztésére fordítja, szem előtt tartva a 2017-es szabályváltoztatásokat.
 
Szélesebb, erősebb és impozáns aerodinamikai elemekkel, a 2017-es WRC autók a mostaniaknál látványosabb kinézetűek és gyorsabbak lesznek az FIA új szabályzatának köszönhetően.
 
2016-ban is a TOTAL-lal együttműködve indul az Abu Dhabi Total World Rally csapat, mely bár csapatként nem nevezett, de a Kris Meeke vezetésével a Citroen DS 3-asaival lesz jelen több Európai versenyen is. 
 
A Monte Carlo ralival (Január 18-24) kezdődő szezonban a csapatot a Kris Meeke / Paul Nagle, Stéphane Lefebvre / Gabin Moreau és Craig Breen / Scott Martin páros alkotják, lehetőséget kapva, hogy tapasztalataikkal tovább fejlesszék a WRC autókat.
 
2016 egy átmeneti év lesz mielőtt a Citroën Racing csapatként is visszatér 2017-ben. A PH Sport csapata által készített DS 3 WRC-k futamonként változó csapatokkal versenyeznek majd, hol Kris Meeke, Stéphane Lefebvre, illetve Craig Breen kap lehetőséget. A futamtól függően egy és három között változhat a rajthoz álló autók száma.

Szponzoráltak

A Total hosszú távú együttműködő partnere a Citroënnek, valamint 4 éven keresztül (2001 és 2005 között) a Peugeot csapatát is segítette. A francia olajvállalat francia csapatok oldalán eddig 9 egyéni és gyári világbajnoki címet ért el a rali világában.

A TOTAL és a Citroën közös története 2001-ben kezdődött. 2003-ban megnyerte a Citroën a gyári összetett világbajnoki címet, amelyet előbb 2004-ben, majd 2005-ben is meg tudott védeni, valamint 2008 és 2012 között öt alkalommal, zsinórban szintén megnyerte az összetettet.

Kris Meeke

kris-meeke.jpg

Születési idő: 1979. július 2.
Magasság: Nincs megadva.
Súly: 76 kg
Hobbi: Nincs megadva.

Kris Meeke fontos szereplője a brit ralivilágnak, hiszen 2014-ben ő volt az első szigetországbeli versenyző, aki tíz év után WRC versenyen dobogóra állhatott. A sorozatban egyébként még 2010-ben kezdett, ezt megelőzően pedig az Interkontinentális Ralibajnokságon indulva is kipróbálta magát, amit még egy komoly sérülés dacára is képes volt megnyerni.

Paul Nagle

paul-nagle.jpg

Születési idő: 1978. augusztus 29.
Magasság: Nincs megadva.
Súly: Nincs megadva. 
Hobbi: Nincs megadva.

Paul Nagle 1978-ban született, és olyan híres pilóták mellett mitfárerkedett már, mint Gareth MacHale. Jelenleg Kris Meeke navigátoraként versenyez.

Mads Ostberg

mads-ostberg.jpg

Születési idő: 1987. október 11.
Magasság. 176 cm
Súly: 65 kg
Hobbi: Nincs megadva.

Mads Ostberg igen hamar belekóstolt a versenyzésbe: 13 évesen részt vett élete legelső rali-futamán, igaz, akkoriban még édesapját segítette navigátorként. Nem kellett azonban sokat várni az áttörésre, 2004-ben már pilótaként is próbára tette magát, 2007-ben pedig megnyerte a norvég bajnokságot. A világbajnokság mezőnyében 2006-ban kezdett versenyezni, 2009-ben pedig már világbajnoki pontokat is sikerült szereznie. 2012-ben dobogóra állhatott a WRC-sorozatban és a portugál versenyen is az első helyen végzett. 2014-től a Citroen versenyzője, navigátora Jonas Andersson.

Jonas Andersson

jonas-andersson.jpg

Születési idő: 1977. január 4.
Magasság: Nincs megadva.
Súly: Nincs megadva. 
Hobbi: Nincs megadva.

Üzemanyag problémái aligha lehetnek a párosnak, Jonas Andersson ugyanis benzinkutat üzemeltet otthon, Svédországban.

Khalid Al Qassimi

khalid-al-qassimi.jpg

Születési idő: 1972. február 18.
Magasság: Nincs megadva.
Súly: Nincs megadva. 
Hobbi: Nincs megadva.

Hálid al-Kászimi az Egyesült Arab Emírségekben látta meg a napvilágot és sokáig ott is versenyzett. Ő a 2004-es Közel-keleti ralibajnokság győztese, jelenleg a Citroen TOTAL Abu Dhabi World Rally Team pilótája.

Chris Patterson

chris-patterson.jpg

Születési idő: 1968. szeptember 6. 
Magasság: Nincs megadva.
Súly: Nincs megadva. 
Hobbi: Nincs megadva. 

Chris Patterson igazi navigátorlegenda, hiszen számtalan nagy sztár mellett látott már el mitfáreri feladatokat. A pilóták segítését Mike Rimmer mellett, 1993-ban kezdte. Azóta Nászer el-Attija társaként ötször nyerte meg a Közel-keleti ralibajnokságot, 2006-ban pedig az N-csoportos világbajnokság dobogójának legfelső fokára is felállhattak. Jelenleg Hálid al-Kászimi mellett versenyez.

Craig Breen

craig-breen.jpg

Születési idő: 1990. február 2.
Magasság: 167 cm
Súly: 60 kg 
Hobbi: bicikli, foci, golf

Craig Breen – sok más versenyzőhöz hasonlóan – beleszületett a ralizásba: édesapja nem más, mint Ray Breen ír nemzeti bajnok. Go-kartozni 1999-ben kezdett, s ezt egészen 2008-ig folytatva vágott bele a ralizásba 2007-ben. 2013-ig Paul Nagle volt a navigátora, 2014-től pedig Scott Martin mellett versenyez.

Scott Martin

scott-martin.jpg

Születési idő: 1981. november 6.
Magasság: Nincs megadva.
Súly: Nincs megadva. 
Hobbi: Kerékpározás, foci, síelés, golf.

Scott Martin karrierjét 2001-ben kezdte; 2013-ban Hálid al-Kászimi mellett navigált végig hét WRC futamot és öt Közép-keleti ralibajnokságot, jelenleg pedig Craig Breen navigátoraként versenyez a futamokon.

ifj. Tóth János

toth-janos.jpg

Születési idő: 1968. augusztus 22.
Magasság: 17, cm
Súly: 75 kg 
Hobbi: futás, vadászat

Ifj. Tóth János, „Janika”, ahogy a rajongói nevezik, a magyar ralisport egyik legnépszerűbb és legkiválóbb pilótája, hétszeres abszolút magyar bajnokunk.

Szőke Tamás

szoke-tamas.jpg

Születési idő: 1976. május 5.
Magasság: Nincs megadva.
Súly: Nincs megadva. 
Hobbi: Nincs megadva

Szőke Tamás az utóbbi évek legsikeresebb magyar navigátora, abszolút magyar bajnok, aki a 2015-ös szezonban ifj. Tóth János navigátoraként versenyez.

ifj. Kiss László

kiss-laszlo.jpg

Születési idő: Nincs megadva
Magasság: 182 cm
Súly: 80 kg 
Hobbi: Nincs megadva

Ifj. Kiss László érdeklődését korán felkeltette az autóversenyzés, hiszen már kisgyerekként rengeteg versenyre kísérte elé édesapját, aki hosszú éveken át rallyzott. A kezdeti gokartos sikerek után 2005-ben kategóriát váltott és a Magyar Rallycross Bajnokságban folytatta pályafutását. 2006-ban a Div5-ös kategóriában hat futamból hármat megnyerve lett minden idők legfiatalabb magyar ralikrossz bajnoka. Két évvel később, 2008-ban már a királykategóriában sikerült megismételnie nagyszerű teljesítményét és megszerezte második magyar ralikrossz bajnoki címét is. 2010-ben egy újabb szakág váltás következett a miskolci versenyző számára, aki navigátorával, Varga Zsuzsannával együtt a Rally-Túra Bajnokság futamain állt rajthoz a következő években, ahol 2012-ben futották legsikeresebb évüket, amikor is sikerült megnyerniük a H4T kategóriát és az abszolút értékelésben is az előkelő harmadik helyen zárták az évet. A Speedbox ASE párosa 2013-tól egy szintet még feljebb lépve az Országos Rallye Bajnokságban versenyez, ahol eddigi legnagyobb sikerük a 2014-es Kassa Rallyen megszerzett kategória harmadik helyezés és a Szilveszter Rallyen elért abszolút dobogós helyezés.

Varga Zsuzsanna

varga-zsuzsanna.jpg

Születési idő: Nincs megadva
Magasság: 174 cm
Súly: 59 kg
Hobbi: Nincs megadva

Ifj. Kiss László és Varga Zsuzsanna már hosszú ideje egy párt alkot az életben. 2010 óta pedig a versenypályákon is számíthatnak egymásra. Versenyző és navigátora az évek során kialakult bizalomnak köszönhetően számos sikert ért már el közösen és remélik, hogy ez előttük álló kihívásokat is sikerrel teljesítik majd a jövőben.

resizer-video.png